Napisal/a Ugowsky » 20 Okt 2011, 13:51
Pozdravljeni vsi.
Ne morem molčati in mirno gledati kako se celo v taki akciji, kot se sedaj izvaja pred borzo v Ljubljani, pojavljajo "centri moči", ki vodijo zadevo po svoje in ne dopuščajo besede organizacijam kot je npr. naša. Andrej Kurnik je v mojih očeh nesojeni samooklicani vodja celotne zadeve, ki se že od sobote očitno trudi diskreditirati našo organizacijo. Skupaj s Saro Pistotnik delujeta "v tandemu" proti vsem, ki imajo drugačne rešitve od teh (), ki so jih sprejeli v Socialnem centru Rog, ki pa za moje pojme niti niso ravno rešitve, bolj nekakšna kritika sistema.
Kurnik mi je na prvem sestanku skupščine, takoj ko sem dobil v roke megafon vzel besedo in dejal, da tukaj ne mislijo poslušat predlogov neke organizacije, ki "sanja o nekem novem svetu kot jim ga narekuje nek guru iz ozadja". "Tukaj iščemo rešitve skupaj, organizacije z vnaprej postavljenimi "agendami" pa nimajo tu kaj iskati." so bile njegove besede. Kaj drugega kot to, je potem on in vsi, ki stojijo za njim, če je že v samem štartu njihova "agenda" utišati tiste, ki imajo mogoče boljše in celovitejše rešitve, kot jih predlagajo sami, se vprašam.
Žalosti me, da moj predlog, naj se sestavi seznam skupnih ciljev in sporočilo javnosti o predlogih za rešitve ni padel na plodna tla navkljub dejstvu, da mediji pogrešajo ravno to. Tako pa Kurnik na vso moč potiska v ospredje nekakšno "demokracijo neposredne akcije", ki ni nič drugega kot čista anarhija in jo vidim kot njegov izum. Menim, da njegovo udejstvovanje na teh protestih škodi celotnemu gibanju 15 o in nas vse skupaj zavira pri dejanskemu doseganju ciljev.
Že od samega začetka poskušam s Kurnikom vzpostaviti dialog, pa se me izogiba. Tako sem ga takoj naslednji dan po "uvodnem incidentu" povabil na drink za 5 minut, da bi se pogovorila o vsem skupaj, pa je trdil, da ni kaj dodati: "Karkoli že imaš, lahko poveš na skupščini, ali pa narediš delavnico". Seveda nisem bil zadovoljen z odgovorom in sem ga prepričeval, da bi se moral o tem pogovoriti z njim, pa me ni hotel poslušati. Nikakor se ni hotel z menoj pogovarjati, ko pa sem mu dejal, da potrebujemo prej omenjeni seznam in predloge, saj bomo z njimi tudi bolj homogeni in bolj kot nekakšna "družina", je tip čisto padel ven, rekel da je "družina najbolj totalitarna oblika sistema kar jih je" in odšel stran. Od takrat naprej se z njim ne trudim več. Seveda sem uspel na naslednji skupščini oddati predlog za delavnico, kjer bi se omenjeni seznam sestavil, a se je žal ni udeležil nihče iz Socialnega centra Rog. Bilo je cca. 15 ljudi in dobrih predlogov ni manjkalo, vendar pa je grenak priokus ostal.
Še vedno imam upanje, da bodo tudi ostali, ki so pred "Bojzo" spregledali kaj se dogaja ter Kurniku vzeli besedo in neupravičen položaj v tej zgodbi. Menim, da bi morali vzpostaviti aktivno sodelovanje z vsemi, ki že delujemo pri oblikovanju predlogov in rešitev ter zraven povabiti vso strokovno javnost. Egoistično prevzemanje vajeti in promocija nasilja bosta v nasprotnem vso stvar izmaličila in skoraj gotovo uničila.
"Kar počnemo zase, umre z nami. Kar delamo za druge in svet, je nesmrtno."
Albert Pine