Živjo Ugo,
Hvala za odgovor in dodatne informacije. Moram priznati, da je tale Triglavski urbani vrt zanimiv kot sama ideja. Zelo dobro se mi zdi vpeljevati kakšne male projekte in jih sproti izpopolnjevati. Tranzicijsko mesto je odličen korak za zmanjšanje CO2 in tudi iz vidika samooskrbe, vendar zame ni tisto pravo, saj podpirajo monetarni sistem.
Sicer kolikor vidim, bo res potreben postopen nekakšen prehod in verjetno bi morali sami za začetek tudi uporabiti denarna sredstva - za namen odkupa zemlje in določenih surovin (pa tudi za plačilo davkov). Vsaj jaz sem mnenja, da drugače morda res ne bo šlo. Dvomim, da bi kdo društvu zapustil dovolj veliko površino zemlje na ugodni lokaciji za zagon projekta. V kolikor bi sami zgradili neko "vzorčno" vas, ki bi delovala, bi lažje dobili javno podporo... lahko bi dokazali, da je mogoče.
Ali ste že razmišljali v smeri zbiranja mesečnih donacij od članov? Ali je sploh dovolj članov, da bi se takšna dolgotrajna akcija naredila? Seveda bi moralo biti vse popolnoma transparentno in vnaprej določeno za kaj vse bi se denar porabil. Ravno zato bi pa verjetno takšen načrt prišel prav?! Za zbiranje denarja pa tudi nebi smel biti takšen problem - vsak bi lahko prispeval vsak mesec od 5 do 20 EUR, pač kolikor bi bil sposoben dati (en mesec morda 5 EUR, druga dva 15 EUR in podobno). Če bi nas bilo vsaj 100 takšnih članov, bi v letu zbrali minimalno 6.000 EUR in vse tja do 24.000 EUR... tako bi lahko v kakšnih 5 letih imeli zemljišče in kakšna tri manjše objekte. Vse bi lahko sami naredili in postavili, zato bi lahko dobili več za nižje zneske. Sredstva bi lahko zbirali tudi mednarodno - projekt bi razdelili na manjše projekte za lažje pridobivanje sredstev?! Meni osebno se nebi bil problem zavezati za dolgoročne donacije za 5 ali 10 EUR mesečno - vem, ni veliko vendar je realno. Moral bi pa biti res dober načrt, vnaprej pripravljen in vsa sredstva bi se resnično morala porabiti za namene opredeljene v načrtu (tisti, ki vodijo finance bi tudi morali biti osebno finančno/kazensko odgovorni za pravilno porabo sredstev - da se res sredstva porabijo učinkovito in namensko).
Definitivno bi morali imeti kakšne rastlinjake in morda tudi vzgojo rastlin v vodi. Takšne zaprte sisteme imajo na Japonskem (kar sredi mesta v stolpnicah gojijo rastline). Je pa vprašanje kako je s tem gledano iz ekološke/zdravstvene perspektive.
Velika prednost bi bilo imeti zemljišče skozi katerega teče kakšna manjša reka ali večji potok, saj bi si tako lahko postavili svojo mini elektrarno. Seveda bi lahko izkoriščali tudi veter in sonce (za elektriko in gretje vode). Čez zimo bi prišlo v poštev geotermalno gretje, čeprav ne vem ali bi našli zemljišče, ki bi bilo ugodno za vse. Na internetu sem tudi bral nekakšne teorije o pridobivanju elektrike s pomočjo magnetov in še nekaj drugih teorij je. Vse to bi lahko preizkušali potem v lastnih prostorih (čeprav bi morali najti kakšnega električarja hahaha). Ne vem, pač nekako v tej smeri bi lahko razmišljali in izdelali kakšen načrt. Tako bi imeli nekakšen bolj konkreten cilj.
Ali smo morda povezani s kakšnimi tujimi open source projekti? Veliko jih je na Kikstarter ali podobnih straneh. S tem pridobimo na času za iskanje rešitev, ki so že izvedljive in lahko bi jih tudi izboljšali. Vse najbolj zanimive bi lahko potem izvajali in uporabili tudi v tej vzorčni vasi oziroma kupljenem zemljišču. Tukaj je naprimer vzorec enega takšnega projekta:
http://harvestgeek.com/No toliko tokrat... sem se že tako preveč razpisal.
Lep pozdrav,
Boris