Plan B

Plan B

PrispevekNapisal/a sebastjan leskovšek » 13 Mar 2011, 11:16

Pred dnevi mi je v roke prišla knjiga Načrt B, Lesterja R. Browna. Knjiga govori o težavah in ranljivosti današnje civilizacije, ki jih ponazarja z zastrašujočo statistiko. Zanimivo je koliko podatkov, vključno s podnaslovom knjige, se je v knjigi spremenilo od 2005-2007. Na žalost se noben od predstavljenih problemov ni obrnil na bolje. Večina strokovnjakov meni, da smo že dosegli vrh civilizacije, in se počasi pomikamo navzdol. Ena izmed lastnosti propadanja civilizacije, je vse večje število propadlih držav. To število se je v nekaj letih skoraj podvojilo.

Kako ranljiv je naš sistem lahko dobro ponazorijo dogodki na Japonskem. Ena naravna katastrofa lahko v trenutku odreže dobavo osnovnih življenjskih potrebščin,... Glede na vse večje nemire, ki zajemajo svet, sem razmišljal, kako bi izgledal načrt B v Sloveniji.

Zanima me, če bi bilo smiselno izdelati načrt, ki bi ga lahko uporabili v primeru sesutja sistema. V primeru naravnih katastrof, gospodarskih zlomov in drugih dejavnikov, ki bi nam prekinili npr. dobavo električne energije (internet,...). Zaenkrat je npr. delovanje gibanja popolnoma odvisno od interneta, saj bi se v primeru izpada zelo težko našli, kaj šele povezali.

Bi bilo smiselno narediti načrt virov, ki jih ponuja Slovenija? Zaenkrat ogromno virov prihaja iz zelo oddaljenih krajev. Mislim da bi bilo dobro vedeti kaj sploh imamo v primeru, da se prekine zunanja dobava. Mogoče bi morali upoštevati tudi takšne podatke, ko se odločamo o materialih, ki se jih uporablja pri projektih.

Any thoughts???
work less, climb more
sebastjan leskovšek
 
Prispevki: 29
Pridružen: 13 Feb 2011, 19:53

Re: Plan B

PrispevekNapisal/a fortehlulz » 13 Mar 2011, 12:24

jup. jaz bi.

treba bi blo najprej razdelat, katere podatke potrebujemo - malo iz glave: pitna voda, pridelana hrana, komunikacija, elektrika, logistika, zemeljski plin,...

sebastjan, bi prevzel projekt načrta virov? če bi bolj podrobno razdelal katere informacije potrebujemo, potem naredimo en mailing da poskušamo zbrat ekipo.

naslednji projekt bo pa potem izdelava "Plana B", ampak pojdimo po korakih :)
Whenever people agree with me I feel I must be wrong...
"nowhere" = "now" + "here"
fortehlulz
 
Prispevki: 338
Pridružen: 13 Feb 2011, 21:36
Lokacija: Kranj

Re: Plan B

PrispevekNapisal/a sebastjan leskovšek » 13 Mar 2011, 15:46

Hja, zadeva je res zanimiva in mi je dala pošteno misliti. Gre za obsežen projekt, ki bo zahteval veliko časa in energije. Verjamem pa, da je popolnoma izvedljiv in sem zelo navdušen.

Veliko razmišljam, kje začeti. Dve temi se mi zdita vredni premisleka:

1. Obstoj in strategija društva v primeru krizne situacije (Kako se spet povezati in nadaljevati...)

2. Vpliv civilizacije na okolje, kjer bi se osredotočili predvsem na Slovenijo.

Izredna gospodarska rast je že leta 1850 presegala sposobnost zemlje za obnavljanje. Leta 2002 jo je presegala že za 25%. Nekateri podatki so osupljivi, zanima pa me, kako je s tem pri nas. Obstaja veliko statističnih podatkov za Slovenijo, ki jih bo treba preučiti. Tu bi lahko imeli bazo podatkov glede virov, ki jih je Slovenija sposobna proizvajati in trenutno porabo teh virov. Seveda je potrebno evidenco sprotno posodabljati, saj imamo opravka s spremenljivimi podatki.

Na podlagi teh podatkov lahko potem gradimo strategijo za RBE. RBE verjetno ni možen brez R. Če pride do kakršne koli štale, se ne moremo zanašati na pomoč iz držav, kjer je pravtako štala. Vsaj v osnovnih fazah rehabilitacije verjetno ne.

Stvar bo zahtevala predvsem znanstven pristop, da Slovenijo postavimo na realna tla.
work less, climb more
sebastjan leskovšek
 
Prispevki: 29
Pridružen: 13 Feb 2011, 19:53


Vrni se na Projekti

Kdo je prisoten

Po forumu brskajo: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost

cron