Organski odpadki

Organski odpadki

PrispevekNapisal/a DustWolf » 27 Okt 2013, 19:49

Pozdrav,

Morda ni ravno preveč dramatična tematika, ampak ena malenkost, ki jo že dalj časa uspešno uporabljam doma: Kompostirnik za organske odpadke, ki ga je možno uporabljati v stanovanju.

V čem je problem: Sicer ločeno zbiramo organske odpadke, vendar jih še vedno kot po stari navadi shranjujemo v plastičnih vrečkah, kot običajne smeti. V takem okolju pa naredimo okolje v katerem dobro uspevajo bakterije, ki iz smeti ustvarjajo smrad in organske strupe, ne pripomorejo pa bistveno k razgradnji smeti. Ko take smeti odpotujejo čez komunalni sistem jih morajo bistveno predelati da lahko vzpostavijo ustrezen razkroj.

V čem je rešitev: Organske odpadke bi morali hraniti v okolju v katerem se lahko kompostirajo namesto da gnijejo. Ob kompostiranju organskih odpadkov ne nastaja neprijeten smrad, kompostirne bakterije pa tudi pobijejo bakterije ki v smeteh proizvajajo strupe nevarne človeku. Na kmetiji ali v hiši imeti kompostirnik na vrtu ni problem, za v stanovanju pa je treba iti "nazaj na risalno tablo" kot temu pravijo in zasnovati kontejner ki omogoča kompostiranje tudi v izoliranem okolju, v stanovanju.

To sem naredil sam in lahko povem da zadeva deluje. Treba je narediti sledeče:
1. Vzameš dve enaki plastični kanti za smeti, ki sta na vrhu širši kot spodaj (rabiš dve kanti in en pokrov)
2. Vzameš eno izmed kant (spodnji del) in v dnu navrtaš luknje (čim več, ampak ne preveč da ne poči dno)
3. Tej naluknjani kanti ob strani nalepiš neko tanko podlogo, tako da ko jo daš v drugo kanto obvisi 5 cm nad dnom in ne pade čisto v njo
4. Sestaviš kante: Spodaj spodnji del z celim dnom, potem kanta z naluknjanim dnom, nato pokrov

Ko mečeš v kanto organske odpadke, bo odvečna tekočina (voda in olja) odtekla v spodnji koš, kar bo povzročilo da bodo odpadki izpostavljeni zraku in se bodo kompostirali. Pokrov mora biti na kantah nameščen, saj se tekom kompostiranja sprošča para ki lahko ponese kakšne vonjave v prostor. Če je pokrov pokrit, bo para kondenzirala na pokrovu in odtekala nazaj.

Odpadki se v taki kanti lahko odstranjujejo tudi enkrat na par mesecev, smeti ne smrdijo in zaradi kompostiranja tudi počasi "izginjajo", tako da se ob počasnem nalaganju lahko nekaj časa hitreje razkrajajo kot se nabirajo.

Eventuelno bo treba zadevo sprazniti, takrat kompostni čaj iz spodnjega kontejnerja odlijete v wc (kjer bo šel do čistilne naprave oz greznice in se opravil še anaerobni del razgradnje), trdne ostanke pa v kanto za organske odpadke. Ti trdni odpadki bodo polni pravih bakterij za kompostiranje in olajšal ustrezno razgradnjo še kjer se ti odpadki predelujejo.

LP,
Jure
DustWolf
 
Prispevki: 1
Pridružen: 20 Mar 2010, 15:37

Re: Organski odpadki

PrispevekNapisal/a Ugowsky » 03 Nov 2013, 13:43

Sijajno DustWolf, tole je pa res za sprobat. Bom takoj pripravil tudi jaz doma nekaj takega. Res je, večinoma dajemo organske odpadke (npr. ostanke hrane) v vrečke, da ne puščajo tekočine in vonjav, potem pa vržemo vrečko v rjav zabojnik ... kakšen neuspeh celostnega načrtovanja.
"Kar počnemo zase, umre z nami. Kar delamo za druge in svet, je nesmrtno."
Albert Pine
Uporabniški avatar
Ugowsky
 
Prispevki: 34
Pridružen: 10 Feb 2011, 19:41


Vrni se na Tehnologija

Kdo je prisoten

Po forumu brskajo: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost

cron